Tanácsok

Anyagkiválasztás, előmunkák

A legalkalmasabb kopjafa anyag a tölgyfa. Használt keresztmetszetek 15×15, 15×20, 20×20, 20×25, 25×25, 25×30, 30×30 cm tőátmérő. A fát úgy kell megválasztani, hogy a földből kiálló része embermagasságú, azaz 1,7-2 méter között legyen. A hegyétől lefele 90 cm-es részen enyhén összehegyezzük, és a minták alkalmazásánál is vigyázunk arra, hogy alulra a legtömöttebb, felülre meg a legkönnyedebb, legszellősebb minták kerüljenek. Ritkán van mód 4-5 éves fához hozzájutni, és ilyen keresztmetszetű keményfa mesterséges szárítása is megoldhatatlan, mert erősen széthasadna. Próbáljunk minél régebbi kivágású fát beszerezni, vagy 3 rétegből összeragasztani az alapanyagot. Természetesen vigyázzunk, hogy vízálló ragasztót használjunk, tároláskor a végeit kenjük be faragasztóval, és egy erősebb papírt ragasszunk rá. Ezáltal meggátoljuk, hogy a végek berepedjenek. Amikor már előkészítettük faragásra, tehát összehegyeztük, és meggyalultuk, ajánlatos jó gazdagon beereszteni lenolajkencével a teljes felületet. Ezáltal a pórusokat tömítjük, és lassul a vízvesztése, nem reped be olyan nagyon. Tárolás széljárta fedett árnyékos helyen ajánlatos. A fenti méretek nálam is beszerezhetőek, akár több éve száradó tölgyfám is van. Természetesen igény szerint meghegyezve, gyalulva is tudom szállítani.

Rajzolás faragás

A minták felrajzolásánál vigyázzunk arra, hogy a négyzethez hasonló motívumok magassága és szélessége lehetőleg egyenlő legyen. Ezek a motívumok az anyag összehegyezése folytán most trapéz alakúak.

Arra kell figyelni, hogy a trapéz közepének szélessége, és magassága egyenlő legyen. A motívumok között különböző méretű pihenőket alkalmazunk. A felrajzolásnál hasznos eszköz a derékszög, a körző, a sáskaláb (állítható szögjelző).  A pihenők magassága is követi a fa karcsúsodó szabályszerűségét, és a hegye fele enyhén nő a pihenők magassága. Amikor egy oldalt befejeztünk, vagy egy napi munka után érdemes lenolajkencével átkenni a faragott felületet, hogy a friss felület ne repedezzen meg. Faragásnál nagyon fontos a fa szálirányát követni. Mindig szálirányba, a fa növésének irányába dolgozunk és sosem keresztbe, vagy szembe a fa növési irányával. Az igényes, szép, letisztult faragást határozott élek és teljesen sima felületek jellemzik. A jó felülethez a jól élezett véső elengedhetetlen feltétel. 40-50-60 mm-es lapos vésőket használunk kb. 1-1,5 kg-os bunkóval ütve a véső nyelét. A vésőket nagyon jól kell élezni, rongy vagy filckorong és paszta segítségével. Esetleg egyre finomabb élező kövekkel vagy csiszoló papírral majd a végső sorjalehúzást borjúbőrrel lehet megoldani, amire petróleumot teszünk majd cigarettahamut szórunk. Vésők minden méretben és profilban felnyelezve, megélezve beszerezhetőek nálam is. Általában elég nagy készlettel rendelkezem, tehát nagy valószínűséggel minden igényt ki tudok elégíteni.

Felületkezelés, felállítás

Az elkészült kopjafát, amit lenolajkencével jól beeresztettünk érdemes UV álló és gombamentesítő anyaggal beereszteni. Előtte a repedéseket nem zsugorodó fapasztával kenjük ki és csiszoljuk meg. Erre tapasztalataim szerint legalkalmasabb a zselés AURO kerti bútorolaj. Ez alapozó és fedőanyag egyben. Minél sötétebb annál hatékonyabb az UV védőképessége. Több színben beszerezhető. Érdemes egyszer faragás után bekenni, majd szállítás és felállítás után újrakenni. Mivel szélsőséges klímaviszonyok között használjuk, legalább 2-3 évente csiszoljuk és kenjük újra. Nagyon kényes a kopjafa alsó részének vízvédelme. Ugyanis ha fent rendesen ápoljuk, gondozzuk nagyon hosszú életű lesz. A vízvédelem megoldása a kényesebb feladat. Lehet a föld alá kerülő részt horganylemez tepsibe tenni, amit lenolajjal kitöltünk, és sziloplaszttal lezárunk a tetején. Másik megoldás, hogy négy 70×70-es szögacél lábat csavarozunk a kopjafa négy élére, amiket a fa síkjáig besüllyesztünk. A fa így 5 cm-rel a föld fölé kerül, és csak a fémet betonozzuk be, amit jó alaposan felületkezelünk rozsdamentesítő alapozóval. A temetőkben sűrűn előforduló kúszónövények nem járulnak hozzá a fa élettartamának növeléséhez, mert tapadó gyökereik és leveleik alatt mindig páravíz van, ami elősegíti a korhadást. A fa ápolásához, védelméhez szükséges felületkezelő anyagok beszerzésében tudok segíteni. Ajánlott felületkezelő anyag a zselés Bondex.

Müszaki rajz az acéllábak szereléséről

A fenti tanácsok saját tapasztalataimon alapulnak. Bárkinek lehet más véleménye, tapasztalata. Ha bármi más kérdés felmerül szívesen állok rendelkezésére!