Sírkeresztek

A temetői keresztek szerepe az utóbbi 40-50 évben főleg egy ideiglenes megoldás volt arra az időre, amíg elkészült a betonépítmény. Napjainkra már ez is megváltozni látszik. A fakeresztek díszíthetősége, formavilágának sokszínűsége nagy választékot kínál. A legegyszerűbbtől az agyondíszítettig minden megtalálható a kínálatban.

Épp sokszínűségük, gazdag formaviláguk miatt üde színfoltnak számítanak a betonrengetegben. Tehát ideiglenes szerepüket egyre inkább, tartós jelenlétükkel cáfolják. Itt méretben, formában annyira széles a skála, hogy alig lehet mindent felsorolni. Viszont térnyerésük kellemesebbé teszi a temetők látványát.

A galériában összegyűjtöttem elég gazdag anyagot, és aki hasonló darabok állításával kacérkodik egy virtuális temetőlátogatás után talán könnyebben kiválassza a neki tetszőt. Ha valamelyik elnyerte tetszésünket vagy van saját, még ezeknél is jobb elképzelés mi minden kihívásra megoldást ki nálunk. Ajánlott az élettartam növelése miatt fedett keresztet tervezni, mert nagyon sokat számít a védelem ilyen módja és érezhetően meghosszabbítja a fakereszt életét. Néhány ötletvariációt mellékelek a jobb és baloldalon, de mindenkit biztatok a tervezésre és csodálatos darabok születhetnek. A felületkezelést itt is roppant megkönnyíti, és az élettartamot meghosszabbítja a kertibutorok számára kifejlesztett bioolajok használata. Ha egyszer beitattuk elég évente egyszer a felújító olajjal átkenni és mindig újszerű, UV fénynek ellenálló felületet kapunk. Ezek az olajok több színben is beszerezhetőek, és minél sötétebb a pigmentációja a felületkezelő anyagnak annál ellenállóbb a fa az éghajlati károsításoknak. A kereszteken elég nagy szabad felület áll rendelkezésre ahol tág teret engedhetünk alkotói fantáziánknak, és gyakorlatilag bármi bele faragható. Mindenkit bátorítok, hogy saját kezűleg is meg lehet próbálni, mert kevés gyakorlás után bárki csodákra képes a fafaragás terén…