Székelyföld természeti gyönyörűségeiről, székely kapuiról, vendégszeretetéről, ''borvízforrásairól', erdei gyümölcseiről, vadgazdaságáról és rossz útjairól híres. Ezen kívül még sok mindenről de érdemes ezeket megtapasztalni személyesen. A falusi turizmus keretein belül a kirándulónak alkalma van megtapasztalni az utánozhatatlan vendégszeretetet ami nagyon finom ízletes konyhával párosul. A rendszerváltás ott is nagyon sok változást generált, de még mindig rengeteg hamisítatlan szépség lelhető fel és az érdeklődő csodálatos élményekhez juthat megfizethető árakon.

Erdély ideális úticél lehet mindenkinek. Lehet hegyet mászni, megtekinteni a magyar hagyományokat és az élő történelmet. Erdély sajátos történelmének emlékét számtalan régi épület őrzi, méghozzá olyan stílusban, amilyet a mai Magyarország területén már hiába keresünk.

Tudnivalók

Az Erdélybe utazók két kategóriába sorolhatók: az elsőbe a rutinos turisták, akik rokonokat, barátokat, régi ismerősöket látogatnak meg. Sokan már gyermekkoruk óta járják a magyarlakta vidékeket. A második kategóriába az „újoncok” tartoznak, ők eddig keveset tudtak Erdélyről, és valamiféle felfedező útra indulnak. Mindkét csapat közös nevezője, hogy általában a magyarlakta területekre utaznak: Székelyföldre, a Kolozsvár és a Királyhágó között fekvő Kalotaszegre, a Kolozsvártól északra található Székre és a Kárpátokon túl élő csángókhoz. Amit innen nézve Erdélynek nevezünk, valójában három régió.
Aki Erdélybe készül, a következő kérdéseket tisztázza először: pár napot, vagy egy-két hetet kíván ott tölteni? Néhány száz vagy inkább másfél ezer kilométert szándékozik bebarangolni.

Hasznos tanácsok

Tervezzen be elég időt. Erdélyt nem lehet futtában megismerni. Tipikus hiba, hogy túl kevés időt szán rá az ember, és túl sok programot akar összezsúfolni.
Kimondottan magyarlakta területeken kívül inkább angol, francia vagy olasz nyelven boldogul. Hivatalos intézkedésnél előbb mindig a románt forszírozzák, kivéve a határátlépést.
Más időzónába tartozik Erdély: ott egy órával későbbre jár az idő, mint Magyarországon.
Székelyföldön forinttal is lehet fizetni; az euró mindenhol ajánlott.
Meleg ruha nem csak a hegyekbe, de a hideg síkságokra is szükséges: a Csíki- és Gyergyói-medencében nyáron is jellemző az őszies hideg. Sok helyen nyáron is fűtenek.
Az utak sok helyen igen rosszak, váratlan kátyúkkal. különösen Székelyföldőn — eltekintve az országot nyugatról délre átszelelő autóutaktól. Vezessünk figyelmesen, a pótkereket se hagyjuk otthon a nagyobb csomagtér kedvéért.
A szokottnál hosszabb időt szánjunk két helység közötti útra, mivel a térképen pormentesítettnek jelölt pálya sokszor csak nyomokban van aszfaltozva.
A benzin, a cigaretta és az alkohol jóval olcsóbb, mint Magyarországon. Ne tankoljunk tele belépés előtt — de vigyázzunk, mert jó minőségű üzemanyagot biztonsággal csak a nagyobb társaságok, leginkább a Mol kútjainál kaphatunk.

Székelyföldről Bemutatkozás Programok Elérhetőség Költségek